Les Gîtes au fil du Loison

Email:    Info line: +33 615 322 305

Villers-lès-Mangiennes

Het dorp

Met 78 inwoners (28 huishoudens) een klein dorp. In 1851 beleefde het zijn hoogtijdagen met 314 inwoners. Een school heb ik niet kunnen herkennen. Zo ook geen moulin. De oude wasplaatst is nu gemeentewerkplaats, het bassin is gedempt en biedt nu plaats voor werktuigen. Het gemeentehuis staat er wat verdrongen achter.

De kerk vernoemd naar Saint-Nicolas is van 1767. De toren is opgeknapt, het schip nog niet. De deur is jammer genoeg op slot.
Het om de kerk gelegen kerkhof laat een gedenkpaal ziet met Nederlands (vermoedelijk Vlaams) opschrift: "Kanton Geeraards Bergen aan hunne doodgemartelde opgeeischten 1914-1918".
Aan het begin van het dorp staat de kapel Saillet, opgedragen aan de Notre-Dame de Bon Secours XIX, en gebouwd na 1845 door de pastoor van Merles, en ter nagedachtenis aan Marie-Jean Saillet, geboren in Mangiennes en gestorven in Parijs op 17 januari 1845. Zij (of hij) stierf "la mort des justes" (de betekenis kan ik niet vinden, maar het heeft te maken met de Bijbel en het Jodendom). De schilderingen binnenin zijn onherroepelijk van latere datum!

Opvallend in de andere dorpen (Mangiennes en Billy-sous-Mangiennes) en zo ook hier is de aanwezigheid van een Rue des Juifs. Jodenstraat. De oorsprong hiervan heb ik nog niet kunnen achterhalen.

Gemeentehuis en lavoir

Eglise Saint Nicolas

Cimetière