Les Gîtes au fil du Loison

Email:    Info line: +33 615 322 305

Remoiville

Het dorp van St.Jacques

Met 144 inwoners, 55 huishoudens en 77 huizen, een klein dorp aan de oevers van de Loison. Hoogtij was 1851 met 519 inwoners.
Het dorp van Sint Jacob.
Onderdeel van één van de vele routes naar Santiago de Compostella. De route via Remoiville wordt in dit deel gekoppeld met de Sint Dagobert route en de Sint Hubertus route loopt van Villers-devant-Orval in België tot aan Brieulles in de Meuse, Frankrijk. Totaal 63.5 km. Uitgegeven in een boekje van de Cercle Dagobert in Stenay.
Remoiville is gebouwd op een heuvel, dus af en toe even klimmen.
De Lotharingse huizen van het dorp uit de 18e en 19e eeuw zijn voornamelijk boerderijen met grote karrenpoorten en kleine arbeidershuizen met kleine openingen.
Neem de Rue du Montmédy. U ziet daar een wegkruis dat bewoners en bebouwing beschermde en een monument van het Amerikaanse leger uit 1918. De landweg die verder gaat bied de moedige wandelaar een prachtig uitzicht over het dorp en een beschaduwde rustplaats vlak bij het kruis de jolicot op de hoogvlakte.

Croix Jolicot

Neem de tijd voor een korte wandeling naar het Jolicot kruis, ten noordoosten van Remoiville en om te genieten van een prachtig uitzicht! Het kruis heet waarschijnlijk Jolicot, omdat de weg en de omgeving onder de lokale bevolking bekend staan als de joli côte, de mooie helling/heuvel. Het kruis is geschonken door de fam. Buiron. (zie achterzijde kruis) in 1989. Een wandeling wordt verderop omschreven.


Croix Saint-Jacques

Bezoek het tweede belangrijke kruis, naast de begraafplaats. Het croix saint-jacques, daterend uit 1748 en een rijksmonument. De voorstelling is een Calvarie met Christus, Maria en de heilige Magdalena en waarschijnlijk de heilige Johannes.


L'eglise Saint-Jacques

De kerk van Saint-Jacques, gebouwd in 1783, wordt bekroond door een imposant leien klokkentoren uitlopend in een achthoekige toren.Lavoir

De Loison is de belangrijkste rivier die door/langs het dorp Remoiville loopt. Het voedt het lavoir van het dorp dat dateert uit de achttiende en negentiende eeuw. Een schilddak bedekt met dakpannen en herbergt drie bassins, waarvan één bedekt met een tongewelf uit de achttiende eeuw zich onder de weg bevindt!

Biologische groentes

Biologische groentes en planten: Florence en Antonin, van mei tot november, biologische planten en groenten geproduceerd op de boerderij en beschikbaar, afhankelijk van het seizoen. U kunt nu online bestellen op: http://www.alterboutique.com/lait-jardins-bio/ en uw bestelling ophalen wanneer u wilt.


Wandelingen


Louppy ancien gare wandelroute.
Omschrijving van de wandeling


Net leuk voor die avondwandeling. 3 km en 37 minuten. Bij de Rue de Bourget even naar het zuiden om het oude station te bekijken en dan weer terug. Het oude station heeft nog alle kenmerken van een station, maar wordt kennelijk nu gebruikt door jagers. Dus voorzichtig tijdens de jachtperiode. Je kunt de wandeling ook combineren met de wandeling over de oude spoorlijn naar Juvigny-sur-Loison!
LET OP TIJDENS HET JACHTSEIZOEN!

Wandeling naar het Jolicot kruis
Omschrijving van de wandeling

Neem de tijd voor een korte wandeling naar het Jolicot kruis, ten noordoosten van Remoiville en om te genieten van een prachtig uitzicht!
Een mooie wandeling van 3.4 km, 36 minuten naar dit kruis op en neer of neem een andere weg terug dan in totaal 5 km. Neem in Remoiville de Route de Montmédy, dat is de weg vanaf de brug het dorp in, omhoog, kerk links laten liggen, bij de vorksplitsing rechts aanhouden en dan gewoon rechtdoor. U passeert nog het zilver geschilderde wegkruis en het monument van de Amerikanen uit de 1e wereldoorlog. Na ruim 1,5 km komt u aan bij het wegkruis Jolicot.
Neem water en eten mee! Er is een picknicktafel en een heerlijk uitzicht.


Wandeling: van groene brug tot rode brug
(Remoiville - Jametz)
Omschrijving van de wandeling

Vanuit Remoiville:
De groene brug over en doorlopen tot de picknicktafels aan de linkerkant. Daar links af en u komt uit bij de rode brug in Jametz. Neem even de tijd om de gerestaureerde wasplaats en de overblijfselen van het fort te bezoeken. (over de brug tot aan de doorgaande weg en daar ligt de wasplaats en het fort rechts beneden.
Dan terug naar de rode brug met het kapelletje.
Volg de geasfalteerde weg tot deze onverhard wordt.
Bij een jagershut rechts af een recht weg door het bos.
Aan het einde van deze weg is er een wat onduidelijk maar interessant pad naar rechts die u moet volgen. Er kunnen diepe bandensporen zijn, maar het gaat goed.
U komt uit bij een bruggetje over het Ruisseau de Braconrupt, één van de beken die de Loison voeden. Van daaruit verder naar een splitsing.
Rechts een bankje en links een weg met verboden in te rijden. U slaat rechts af tot aan de picknicktafels. En daar bent u weer op bekend pad en rechtdoor naar Remoiville.
LET OP TIJDENS HET JACHTSEIZOEN!