Les Gîtes au fil du Loison

Email:    Info line: +33 615 322 305

Eerste Wereldoorlog 1914-1918

Camp Marguerre

Vanuit Loison is het 4 km naar het Bois d'Ingry, richting Sorel, waar het kamp Marguerre is gelegen. (Hans Marguerre was een Duitse generaal) Een interessant Duits kamp uit de eerste wereldoorlog, ver achter de linies, waar soldaten tot rust konden komen en waar vooral werd geëxperimenteerd met BETON. Het kamp stond dan ook wel bekend als betondorp! Het is de moeite van een bezoekje waard. Bij het roze huis rechtsaf, volg de borden.


Batterie de Duzey

7 km ten oosten van Billy+-sous-Mangiennes ligt in het bos van Warphemont de batterie de Duzey. Vanuit deze stelling werd 'Langer Max', het 380 mm kanon van de Duitsers, op het front en de stad Verdun afgevuurd. Borden geven een goede omschrijving van de situatie op deze historische plaats. Ter plaatse zijn wandelingen van 3, 6 of 12 km zijn uitgezet.


Duitse erebegraafplaatsen

De Duits-Franse oorlog 1870/71 was het begin van de drie confrontaties binnen 75 jaar. Kerkhoven en monumenten herinneren nog aan deze oorlog, die 80.000 mensen het leven kostte. De Eerste Wereldoorlog kostte aan 930.000 Duitse en een miljoen Franse soldaten het leven. Op erebegraafplaatsen rusten 461.000 Duitse doden in individuele graven en ongeveer 294.000 soldaten zijn in gemeenschappelijke graven begraven. De Tweede Wereldoorlog kostten meer dan 3 miljoen Duitse soldaten het leven (onbekend is hoeveel van hen het leven in Frankrijk verloren) tegenover 250.000 Franse soldaten. Daarnaast verloor Frankrijk nog eens 270.000 burgers.

Er zijn Duitse erebegraafplaatsen in o.a.: Brieulles-sur-Meuse de grootste en drukwekkendste met 11277 Duitse soldaten; Romagne-sous-Montfaucon; Montmedy; Aprémont; ; Cheppy, Azannes (2x); Buzancy; Consenvoye; Damvillers; Dun-sur-Meuse; Epinonville; Liny-devant-Dun; Lissey; Mangiennes; In de brievenbus aan de binnenzijde van de ingang vindt u veelal de informatie over de erebegraafplaats. Witte borden langs de weg geven de begraafplaatsen aan.