Les Gîtes au fil du Loison

Email:    Info line: +33 615 322 305

Het laatste nieuws

Nieuwsbrieven

Download hier de reeds verschenen nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 1 - 2015
Nieuwsbrief 2 - 2016

De jacht

De jacht. Van 1 oktober tot eind februari loopt bij ons het jachtseizoen.
Het is de tijd dat we in de weekends maar ook in de week de 4x4's aan het ontmoetingslokaal zien vertrekken. Dat we horen schieten en dat we de honden vol enthousiasme horen blaffen.
Wijzelf hadden er eerlijk gezegd vroeger wel vragen bij. Maar sinds dat we weten hoe het werkt en wat de beweegreden, de code en de spirit zijn van een jager, hebben we er een andere kijk op gekregen. Het departement van de Meuse en vooral de Gaume waar wij wonen is een landbouw en bosbouw gebied. Er is plaats te over voor groot wild. Het is natuurlijk prachtig om herten op onze wandelingen tegen te komen maar als er teveel van zou zijn is de natuurlijke balans uit evenwicht en gaat het mis.

Lees het hele artikel

Het recht op hout - affouage

Er is in Frankrijk een recht van iedere burger, en dat is het recht op stookhout. Dit recht en de organisatie van de verdeling onder de inwoners van het dorp is bij wet vastgelegd.

Hoe werkt dat nu? Wij wonen in Brouennes en hebben het recht om ons mee in te schrijven voor de "affouage". In het najaar krijgen we een uitnodiging in de brievenbus. Op de opgegeven datum en uur begeven we ons naar het gemeentehuis waar de burgemeester uitlegt welk deel van het bos dit jaar gemarkeerd is.

Het deel is onderverdeeld in kleinere delen en door middel van loten worden de stukken verdeeld. Sommige stukken zijn makkelijker te bereiken of hebben makkelijker bomen om neer te leggen.

Lees het hele artikel

Het Château Charmois en het bier van Charmois

Alain brouwt nu tot 700 liter per week, het bier is een waar succes, echte bierkenners appreciëren het enorm. Heel wat gasten uit onze gîtes kopen het bier van Charmois ter plekke op het kasteel. Dé gelegenheid ook om het kasteel aan de buitenkant te bewonderen.

Mooi is dat het bier er is om het kasteel en het kasteel er is om het bier, ze geven elkaar de meerwaarde die ze verdienen, wij zijn er alleen maar in een fractie van de tijd om het in stand te houden. We nodigen jullie graag uit om het te proeven, in onze gîtes , in de plaatselijke restaurants en op de terrassen.

Lees het hele artikel