Les Gîtes au fil du Loison

Email:    Info line: +33 615 322 305

Mangiennes

Het dorp

Mangiennes, een dorp van bijna 400 inwoners (180 huishoudens). Een aantrekkelijk dorp. Goed onderhouden, veel nieuwbouw huizen. Zelfs 2 maneges, een nieuw voetbalveld, alles een teken van rijkdom. Een groot contrast met het naburige dorp Billy-sous-Mangiennes. De hoogtijdagen in Mangiennes lagen na 1850. Later dan in de dorpen ten zuiden van Mangiennes. In 1866 waren er 950 inwoners, de frontons op de huizen getuigen van een actieve bouw in deze periode. Het gemeentehuis in combinatie met de (jongens-)school dateert van 1936 en is nog steeds gemeentehuis en school.

Gemeentehuis en school


Moulin en lavoir
Lavoir en Moulin

Er is een Rue du Fontaine, waar we normaal gesproken de wasplaats (lavoir) vinden, maar de lavoir is niet te vinden. Volgens een inwoner van Mangiennes zouden er nog wel ergens de funderingen te vinden moeten zijn. En volgens de overlevering was het een wasplaats uit 1863 met een bijzondere ijzeren constructie. Waarschijnlijk geïnspireerd op Eiffel (van de Eiffeltoren) zoals er meerdere wasplaatsen in de regio zijn.

In het centrum, tegenover het monument uit de eerste wereldoorlog vinden we ook nog wat sporen van een lavoir. Nu gemeenteterrein met een telefooncel, wat bloembakken en een bankje.

Er is een Rue du Moulin, maar het vinden van de molen is niet eenvoudig. Die ligt voorbij de Loison! Dus een kleine aftakking loopt met een bocht naar de Moulin (1862), het eerste pand rechts na de brug over de Loison. Wat oeverplanten verraden het waterstroompje, maar water heb ik er niet gezien.Eerste Wereldoorlog

Een werkplaats van een bouwondernemer oogt bijzonder en het blijkt dan ook een douchegebouw te zijn geweest uit de eerste wereldoorlog. Het ligt direct naast de oude watertoren (château d'eau) uit diezelfde tijd en gebouwd door de Duitsers, bij de ingang van het dorp vanaf het noorden links. Mangiennes is bekend om de strijd om Mangiennes in de eerste wereldoorlog op 10 augustus 1940. De Duitsers vielen vanaf Pillon, op weg naar Verdun, het dorp aan en werden heldhaftig gestopt door de Franse infanterie. Er werden zware verliezen geleden. De kerk en vele andere gebouwen werden noodhospitaal om de vele gewonden te kunnen verzorgen. De Duitse oorlogsbegraafplaats ten oordwesten van het dorp getuigd van de vele gesneuvelden aan Duitse zijde, met 3332 Duitse graven.

Café du Centre

Een voormalig café 'Café du Centre', nu een chambres d'hôtes met Franse eigenaars. En direct voor de deur een ooievaarsnest, voor het eerst in 2015.
Het Café du Centre werd in 1920 gebouwd bij de heropbouw van het door de oorlog verwoeste dorp. Het kende een kruidenierswinkel, een balzaal en een bowlingbaan en was lange tijd het centrum van het sociale leven in het drop.

Galerie van Mangiennes


Wandelingen, fietstochten en met de auto


Fietstocht 'Een en al uitzicht' (omschreven vanuit Damvillers)
Omschrijving van de wandelingEen fietstocht van 40 km die ook is op te splitsen in tweeën, door over de D102 te rijden. Route 1 via Damvillers, Ecurey, Vittarville, Delut en Dombras. De 2e route van Dombras, Merles-sur-Loison, Mangiennes, Romange-sous-les-Côtes en Damvillers.

Fiets of autoroute: Circuit n°5 Pays de Spincourt.
Omschrijving van de route


Vanaf 3 augustus 1914, de datum van oorlogsverklaring vond het oorlogsgeweld onder andere plaats in de regio Spincourt. Na de nederlaag van de Duitse troepen voor Mangiennes begint verder naar het noorden op 20 augustus een frontale confrontatie die eindigt op 25 augustus door de terugtrekking van het Fransen in de richting van Verdun. Afstand: 40 KM

Website: www.cheminsdememoire.eu/ of download de brochure: www.cheminsdememoire.eu/