Les Gîtes au fil du Loison

Email:    Info line: +33 615 322 305

Loison, le village

De bron van de rivier

De rivier de Loison ontspringt in het kleine dorpje Loison, een dorp met 102 inwoners, 4 straten, een gemeentehuis, een wasplaats met originele drinkplaats voor het vee (een egayoir).
En daar rechts van de wasplaats zou de Loison moeten ontspringen. Het egayoir staat in de maand juni zo goed als droog en er groeit een soort oeverplant die het hele bassin vult. De wasplaats is gesloten.
De woningen laten frontons zien met jaartallen als 1807, 1869, 1852, 1840, 1865, 1837, 1846, etc. De periode van voorspoed lag dus blijkbaar vóór de belle époque (de periode in de Franse geschiedenis van bloei en welvarendheid tussen 1870 en 1914).
De kerk is een versterkte kerk en bood plaats aan de dorpelingen in tijd van oorlog.

Lavoir de Loison

Camp Marguerre

Vanuit Loison is het 4 km naar het Bois d'Ingry, richting Sorel, waar het kamp Marguerre is gelegen. (Hans Marguerre was een Duitse generaal) Een interessant Duits kamp uit de eerste wereldoorlog, ver achter de linies, waar soldaten tot rust konden komen en waar vooral werd geëxperimenteerd met BETON. Het kamp stond dan ook wel bekend als betondorp! Het is de moeite van een bezoekje waard. Bij het roze huis rechtsaf, volg de borden

Galerie van het dorp Loison

Galerie van het Camp Marguerre


Wandelingen


Wandeling: Circuit de Forbeuvillers

Omschrijving van de wandeling


Vanuit het dorp is er een wandeling te maken van 14 km. De wandeling voert naar Vaudoncourt (la chapelle Saint-Anne) en Muzeray. Dit laatste dorp is bekend door zijn kerststallenmuseum met 120 kerststallen van over de hele wereld. En elke 2 jaar extra outdoor tentoonstelling in de kerstperiode. Ook een oude watertoren in Muzeray, gebouwd door de Duitsers in de eerste wereldoorlog.
Onderweg voor Muzeray is er een picknicktafel, dus picknick maand mee! Bij de wasplaats in Loison staat het bord met de route. En neem voldoende water mee, er zijn geen terrasjes!

Vertrek vanaf de kerk in Loison: links langs de kerk, bij de splitsing links aanhouden en dan de geasfalteerde weg blijven volgen. Na 600 meter rechts af onder de brug door. Een onverhard pad. Deze blijven volgen, het pad gaat het bos in, ongeveer een kilometer tot een pad links.

  1. Links af richting Muzeray. Na 850 meter komt u uit op de D16.
  2. Wilt u een uitstapje naar Vaudoncourt dan rechtdoor. En weer terug om op het oude pad te komen.
Op de D16: wanneer u wilt kunt u nu linksaf een uitstap maken naar het Camp Marguerre. Er staat een bord.
Na 750 meter (ongeveer 9 minuten lopen) links af naar Muzeray. Na 300 meter rechts af naar Muzeray (er staat een bord). Of u kunt de onverharde paden nemen die er langs lopen.
Terug uit Muzeray, richting Billy-sous-Mangiennes, dan eerste pad links, door het bos en verder. Zie daarvoor de detailkaart.