Les Gîtes au fil du Loison

Email:    Info line: +33 615 322 305

Dombras

Het dorp

Een vriendelijk dorp met, 81 huizen, 131 inwoners waarvan 52 huishoudens. Hoogtij voor de populatie was vóór 1850 met 500 inwoners. Grote gezinnen, per huis al gauw 6 inwoners!
Wanneer je van de zuidkant, de doorgaande weg naar Mangiennes, het dorp binnen komt ga je over de brug van de Loison en meteen een picknickplaats of aan de andere kant een bankje. Het dorp ligt wat hoger dan de rivier, waardoor een aantal huizen aan een steil straatje naar beneden toe liggen. Het ligt op de rand van het departement Meuse, het departement Meurthe-et-Moselle ligt op een steenworp afstand.
Cultureel Erfgoed

De kerk van St. Brice is van 1777 en de toren is bijzonder, met 4 kleinere torens op de hoeken. Tegen de kerk staat nog een aantal grafstenen van de oude begraafplaats die oorspronkelijk om de kerk heeft gelegen.

Richting het westen staat in het gehucht Dimbley een bijzonder kruis uit de 16e eeuw. Tijdens de Franse revolutie is het bovenste deel van het kruis verwijderd en tijdens de eerste wereldoorlog wederom zwaar beschadigd. Gerestaureerd in 1929. Afbeeldingen van de kruisweg zien we op de sokkel.

Naast het kerkhof de kapel van Notre-Dame-de-Bon-Secour. Gebouwd rond 1700 en gerestaureerd aan het begin van de 19e eeuw. Een kleine klokkentoren op het dak.


Uitstap naar Delut

Vanuit Dombras is het een goede gelegenheid om Delut te bezoeken. Lopen of fietsen, een kleine 3 km naar het dorp Delut, terug via Vittarville met de ooievaar. Delut ligt op een ondergronds meer/rivier. We hebben dit al eerder gezien bij de 'trou de la cuve' in Merles-sur-Loison. In de winter, wanneer er een knelpunt ontstaat in het ondergrondse waterreservoir spuit het als geisers de straat uit, direct naast de kerk: 'les bouillons de Delut'. Straten zijn onbereikbaar en het water doet veel schade aan de huizen. Dit natuurverschijnsel blijft vele mensen nog bezig houden. Grotten en ondergrondse rivieren zijn onderzocht zoals o.a. de relatie met de ondergrondse rivier van het bekken Failly. Dat er water uit de richting van Delut komt is zelfs in de zomer wanneer de Loison slechts een klein stroompje is, te horen bij de brug van Vittarville. Het water uit de richting van Delut kolkt uit de beek Ruisseau de Manille. In Delut ook een hele mooie impluvium wasplaats. Pittoresk gelegen met de oude begraafplaats erboven. Oude zerken en graven, bijzondere vegetatie. De moeite van een bezoek waard. De kapel Notre Dame de Lourdes ligt aan de noordkant van het dorp wat weggestopt tussen de bewoning. Gebouwd aan het begin van de 19e eeuw en gerestaureerd in 1880. Oorspronkelijk was het de kapel van Notre Dame du Bon Secours. Naast de kapel twee pilaren, die de ingang vormden van het oude kerkhof.

Wandelingen, fietstochten en met de auto


Circuits nature en Pays de Damvillois

Het bord staat bij de zuidelijke ingang van het dorp.

  • Fôret et veilles pierres
  • A travers le côte de Meuse
  • Circuits historiques
  • D'une côte à l'autre
  • Chemin de Pays départemental
CIRCUIT DES VIEILLES PIERRES
BEZOEK AAN DELUT
Omschrijving van de wandeling

Alle 3 de routes kunnen vanuit Dombras gefietst en/of gelopen worden.
B.v. wandeling nr. 3: Dombras - Vittarville - Delut, langs Dimbley (9 km) door het dorp van Dombras, mooie huizen uit de 19e eeuw, de kerk van de 18e eeuw. Doorgaan naar het gehucht van Dimbley. Bewonder de calvarieberg en ga verder over D16. Sla rechtsaf naar Vittarville. Let op de oorspronkelijke klokkentoren van de kerk. Na het kerkhof, sla rechtsaf naar Delut, neem dan de eerste weg aan de rechterkant. Delut verwelkomt u door een lavoir van de 19e eeuw, met daarboven een zeer oud kerkhof. Zie de gerenoveerde kapel op de weg naar Marville en het 18e eeuws kasteel (privébezit). De wandeling gaat verder over een smalle weg, genoemd 'côte de la rappe' (de lijn), met mooie uitzichten over de vallei van de Loison. Dan naar Dimbley en Dombras.


Fietstocht 'Een en al uitzicht' (omschreven vanuit Damvillers)
Omschrijving van de wandeling


Een fietstocht van 40 km die ook is op te splitsen in tweeën, door over de D102 te rijden. Route 1 via Damvillers, Ecurey, Vittarville, Delut en Dombras. De 2e route van Dombras, Merles-sur-Loison, Mangiennes, Romange-sous-les-Côtes en Damvillers.


Fietsroute Dombras naar Marville.
Omschrijving van de wandeling


22 km om te fietsen naar het mooie dorp van Marville. Na de koffie of de typische franse lunch bij de Auberge in het centrum (vraag daar even de sleutel van de kapel St. Hilaire) ga daarmee dan eerst naar het kerkhof ten noorden van de doorgaande weg. Een bijzondere belevenis. Ook de wasplaats is de moeite van het bezoeken waard, maar ook daar is een sleutel nodig.