Les Gîtes au fil du Loison

Email:    Info line: +33 615 322 305

Château Charmois

Château de Charmois - Bière de Charmois

Het noorden van de Meuse, onze streek , is dunbevolkt, weinig of geen industrie, weinig of geen commerciële activiteiten. Maar wel landbouw en bosbouw, en ook toerisme natuurlijk.
De activiteiten die hier doorgaan zijn meestal kleinschalig, en juist door die kleinschaligheid staan ze soms haaks op het meer-meer-meer principe van het noorden. Het globalisme, de tendens om ambacht te vergeten en voorrang te geven aan opbrengst, de vervreemding van de puurheid van het beroep, de stiel. We zien het evolueren in de richting waar we zelf niet achter staan. Maar ook is er een tegenbeweging, de kleinschaligheid, de boerderij waar je het eigen gekweekte vlees kan kopen, of de eieren, of de melk of het bier en zo ontmoeten we de familie Bonnefoy.
Tijdens een fietstocht rond Mouzay, passeerden Marcel en Raymonde Bonnefoy het kasteel van Charmois, dat op hen zo een indruk maakte dat ze alles in het werk stelden om het te kopen. Beiden waren verliefd geworden op het kasteel,of liever wat er nog van restte, een kasteel is staat van ruïne. Maar ze kochten het, in 1978. Het gezin verbleef er alle vakanties. Alain, de zoon, bracht er zijn jeugd door, samen met zijn broer en zus. Het gezin startte de restauratie van het kasteel, steen per steen, balk per balk, met een uiterst respect voor het authentieke. En nog altijd, want het verhaal is niet ten einde.

Alain hield zo van de streek dat hij besloot om na zijn middelbaar landbouwstudies aan te vatten in Angers. Hij deed zijn landbouwstage in de buurt van Reims waar hem na de stage een pracht salaris met een hoop voordelen werd aangeboden, maar hij koos voor Charmois. Enige jaren later kwam de eerste oogst granen van het 30ha land van Charmois. We weten dat dat zeker geen voldoende inkomen oplevert om "royaal" van te leven en zeker niet om een kasteel van te restaureren. Alain zocht naar supplementair inkomen, appelsap, confituur, een landelijke gîte. Enige jaren was groencompost een oplossing, tot er plots een licht opging….er was reeds het biermuseum in Stenay, de Lorraine streek heeft een brouwerij-traditie, en zo werd een idee geboren. Alain zocht opleiding bij commerciële brouwerijen, hij wou immers leren , een stage doen, investeren in kennis. Eén na één werd hem de deur gewezen tot hij aanklopte aan de abdij van Orval. De cisterciënzer monniken onthaalden hem, gaven hun tijd en wijsheid en deelden hun kennis en hij nam ze op. In het laboratorium van Orval werd het Charmoy bier geboren en hij nam het mee naar huis om het te laten groeien.
In 1931 startten de monniken van Orval met het brouwen van bier om de heropbouw van het patrimonium te kunnen financieren van de oude gotische abdij die vernield werd in de franse revolutie. En of hen dat is gelukt…de abdij is het bezoeken waard. En Alain legde de link, ook in Frankrijk , thuis, was het kasteel nog steeds in een zorgelijke toestand. In 2004 begon hij dus met het brouwen van zijn bier, in de potten van moeder in de keuken, 30 liter per week, met verkoop aan het biermuseum van Stenay.
Omdat mensen die met de juiste spirit werken ook altijd dingen gebeuren die hen helpen viel ook dit Alain te beurt. Hij kon landbouwgrond bij kopen, hij kon dus nu van zijn eigen gerst voorzien. Water van Charmois, gerst van het land eromheen, kan het plaatselijker ? De belangrijkste ingrediënten zijn aanwezig. De hop wordt nog aangekocht en de monniken steunen nog steeds met het gist dat hij twee keer per maand ophaalt in Orval. Het meest courante bier is het blond, maar er is ook het kerstbier en het maart-bier dat donkerder is. Ieder brouwsel heeft een cyclus van 2.5 maanden.
Alain brouwt nu tot 700 liter per week, het bier is een waar succes, echte bierkenners appreciëren het enorm. Heel wat gasten uit onze gîtes kopen het bier van Charmois ter plekke op het kasteel. Dé gelegenheid ook om het kasteel aan de buitenkant te bewonderen.

Mooi is dat het bier er is om het kasteel en het kasteel er is om het bier, ze geven elkaar de meerwaarde die ze verdienen, wij zijn er alleen maar in een fractie van de tijd om het in stand te houden. We nodigen jullie graag uit om het te proeven, in onze gîtes , in de plaatselijke restaurants en op de terrassen.

Château renaissance du Haut-Charmois à Mouzay - Meuse

www.bierecharmoy.com

www.orval.be